Vzduch vonia soľou a vyprážanými rybami. V Benátkach si stačí privoňať a budete mať pocit, že talianska kuchyňa je oveľa viac ako lahodná pizza a božské cestoviny! Pohodlne nasadnite do svojej gondoly (alebo si sadnite k stolu) a vydajte sa s nami na kulinársky výlet po La Serenissima.

Jednoduchosť s rybárskym nádychom

Milovníci morských plodov (frutti di mare) sa v benátskej taverne budú cítiť ako ryba vo vode! Benátčania milujú moleche – vyprážaného kraba z miestnych slaných lagún. V reštauráciách sa tiež podávajú varené sépie (sepe al nero) alebo raky s olivovým olejom a citrónovou šťavou (scampi alla veneziana). Ako predjedlo alebo ľahké jedlo sa bude hodiť miestna pochúťka z oblasti Veneto: krémová kukuričná kaša s malými chrumkavými krevetami (polenta e schie). Pokiaľ morské plody a ryby radšej obdivujete vo vode, vyskúšajte benátsku teľaciu pečeň (fegato alla veneziana) alebo niektorý z mnohých druhov polenty či risotta.

Typická benátska pochúťka – treska na smotane

Reštaurácia: Baccalà Veneto
Adresa: Sotoportego dei do Mori, 414

Väzby medzi nórskou treskou a Benátkami siahajú až do 15. storočia a v priebehu storočí miestni zdokonalili spôsoby spracovania a uchovávania pokrmov z tejto výnimočnej ryby. Slávna baccalà alebo sušená treska na smotane by mala byť prioritou na gastronomickom zozname každého oddaného objaviteľa benátskych chutí.

Baccalà Veneto sa nachádza v srdci historického centra Benátok, neďaleko mosta Rialto. Ide o reštauráciu založenú v roku 2019 Paolom a jeho synmi Edoardom a Lorenzom, ktorá je pokračovaním práce starého otca Ettora z obdobia pred 80 rokmi. Rodina sa môže pochváliť tradičným receptom na neuveriteľne krémovú tresku, ktorá sa pripravuje bez mlieka či múky – je teda skvelou pochúťkou pre tých, ktorí trpia celiakiou a intoleranciou laktózy. Na mieste nájdete aj obchod, ktorý ponúka široký výber typických benátskych produktov a tresky pripravené na mnoho chutných spôsobov.

Talianske tapas v ekologickom prevedení

Reštaurácia: SEPA
Adresa: Calle de la Bissa, 5482

SEPA je miesto, okolo ktorého nemôžete prejsť ľahostajne. Riadi sa heslom, že vybrané a najlepšie suroviny sú len jednou zo súčastí prístupu k ekologicky zodpovednej kuchyni. Dôležitá je aj kulinárska etika a zvláštna pozornosť sa tu venuje moderným a ekologickým riešeniam.

SEPA sa zameriava predovšetkým na účinné znižovanie množstva použitých plastov v Benátkach, a to tak, že používa filtrovanú vodu a riad z kukurice, čo výrazne znižuje denné emisie CO2 v atmosfére. Maličké, útulné, vždy preplnené miesta pozývajú okoloidúcich k ochutnávke autentickej benátskej kuchyne, najmä typických cicchetti (miestne prevedenie obloženého taniera alebo chlebíčkov s rôoznymi oblohami), ktoré najlepšie chutia s rybami alebo morskými plodmi.

Cicchetti
Cicchetti © shutterstock

Kóšer prvky v historickom centre mesta

Reštaurácia: Ba Ghetto Ristorante Kosher
Adresa: Cannaregio, 2873/c

Zaujímavým bodom na mape Benátok je reštaurácia Ba Ghetto Ristorante Kosher. Prvé miesto bolo otvorené v Ríme, kde sa už od začiatku tešilo veľkej obľube aj vďaka ponúkaným kóšer jedlám. Niet divu, že viac reštaurácií Ba Ghetto bolo otvorených aj v Miláne, Florencii a Benátkach – v centre historického benátskeho geta.

Obyvatelia aj turisti si toto miesto zamilovali vďaka jeho lahodnej kuchyni, kde sa stretávajú chute troch kultúr – rímskej, judaistickej a blízkovýchodnej. Veľkú úlohu zohráva aj autentická talianska atmosféra, ktorú si skrátka zamilujete. Sezónne menu, inovatívne recepty, elegantné servírovanie, priestranné interiéry a profesionálna obsluha vám nedovolia skončiť iba pri jednom jedle. Medzi obzvlášť obľúbené chody patrí nenápadný artičok (carciofo), ktorého chuť očarí snáď každého hosťa.

Giro dei Bacari – neobvyklý spôsob, ako objavovať Benátky

Objavovanie mesta na vode a ochutnávku miestnej kuchyne môžete prepojiť so spoločenským životom, a to cenovo dostupným a mimoriadne pestrým spôsobom. Odporúčame navštíviť benátske bary bacari, kde sa podáva lacné domáce víno (ombra de vin) a občerstvenie (cicchetti). Tieto malé benátske taverny sa vyznačujú rodinnou atmosférou a nízkymi cenami.

Benátske Giro dei Bacari má dlhú tradíciu a podľa ľudovej legendy ho vymyslel gondolier, ktorý mal pri ochutnávke nového vína zvolať „Xe just vin de bàcaro!“, teda „Dokonalé víno na večierok!“. Odvtedy sa môžete vydať na tzv. bacari tour – a to buď počas platených prehliadok so sprievodcom alebo v spoločnosti priateľov či rodiny. Spoločná zábava pri jedle a pití sa stala symbolom benátskych uličiek, kde sa toho po zotmení často deje viac a je to jednoducho zaujímavejšie ako v hlavných uliciach historického centra mesta.

Crostini © shutterstock
Crostini © shutterstock

Pohár domáceho vína stojí 1 € a ceny občerstvenia sa pohybujú od 1 do 4 €. Môžete si tu dopriať chutný tanier s benátskymi tapas (radšej ho však v prítomnosti miestnych neprirovnávajte ku klasickým španielskym tapas!) a miniete maximálne 10 €. Konkurencia medzi podnikmi, ktoré ponúkajú to najlepšie cicchetti v Benátkach, je neľútostná, pretože toto lahodné občerstvenie sa podáva po celom meste. Medzi najobľúbenejšie cicchetti patria:

  • crostini –  kúsky bagety v podobe chlebíčkov s rôznymi oblohami;
  • tramezzini – krajce pšeničného chleba s oblohou;
  • panini – obložené chlebíčky z ciabatty s mäsom;
  • polpette –  vyprážané guličky z mäsa, tuniaka, syra alebo zemiakov.

Za zmienku stojí aj to, že tento jedinečný druh rýchleho občerstvenia pôvodne nebol určený pre turistov. Cicchetti sú veľmi obľúbené medzi miestnymi obyvateľmi, pretože sú nevyhnutnou súčasťou benátskej kultúry. Benátčania často jedia cicchetti s priateľmi a rodinou a je to pre nich životný štýl. Toto občerstvenie sa najčastejšie podáva ako predjedlo k nápojom pred večerou.

Chcete vedieť o ďalšom mimoriadne zaujímavom spôsobe, ako vidieť mesto? Pozrite si náš článok o vodných autobusoch v Benátkach.

Kde ochutnáte najlepšie cicchetti?

  1. Il Santo Bevitore – zaujímavosťou je, že v tomto bacari nepodávajú víno, ale až 20 točených pív, vrátane skvelých remeselných pív z Lombardie.
  2. All’ Arco – neďaleko mosta Rialto, v spleti úzkych uličiek, je malý bar s otvormi v stene. Ide o rodinný podnik, ktorý sa špecializuje na: sarde in saor (vyprážané sardinky marinované v octe a varené s píniovými orieškami, hrozienkami a cibuľou) a baccalà mantecato (solená treska, ktorá sa varí v mlieku s krémovou konzistenciou).
  3. Bacareto da lele – stará taverna s občerstvením sa nachádza vo štvrti Santa Croce, ktorá je známa svojím bohatým nočným životom. Práve tu máte možnosť ochutnať jedno z najlacnejších panini v meste a popíjať benátske víno v spoločnosti študentov.
  4. Cantina Do Mori – najstarší podnik bacari v Benátkach. Reštaurácia má vyše 550-ročnú tradíciu a v celom meste je známa svojou výzdobou – strop v temných priestoroch zdobia desiatky medených hrncov. Miestne legendy hovoria, že slávny Casanova tu podnikal svoje milostné dobrodružstvá. Vydajte sa sem na vlastné kulinárske dobrodružstvo s baccalà mantecato a pohárom lahodného vína z oblasti Veneto.
  5. Al Parlamento – malá taverna so skvelou polohou (pozdĺž benátskeho kanálu) so starou lodnou výzdobou. Miestni aj turisti sem chodia od rána do večera na raňajky, obed, desiatu alebo len kávu. Odporúčame vyskúšať taglieri – syrovo-mäsový tanier.
Check flight and accommodation offers in Venice

Domáce cestoviny a ryby z lagúny

Burano je ostrov v benátskej lagúne, ktorý je známy svojimi farebnými budovami. Práve tu bol v 60. rokoch minulého storočia založený rodinný podnik Trattoria Al Gatto Nero – jednoduchá reštaurácia s modrou fasádou, ktorá ponúka morské plody priamo z lagúny a domáce cestoviny. Skúsení kuchári podávajú širokú škálu jedál, vrátane slávneho risotto di gò alla buranella alebo tagliolini alla granseola. V priebehu rokov reštaurácia získala povesť miesta, ktoré je preslávené vôňou čerstvých rýb, morských plodov, byliniek, korenia a sezónnych, ekologicky pestovaných surovín zo susedných ostrovov lagúny. Všetky cestoviny a dezerty sa pripravujú na mieste podľa tradičných domácich receptúr.


FAQ

Instagram

Hľadáte konkrétne miesto?