Radi spájate svoje cesty a výlety s ochutnávkou tradičných jedál a miestnych nápojov? Vedie cesta k vášmu srdcu cez žalúdok? Máte lepší prehľad o reštauráciách ako o múzeách?

Ak patríte k nadšencom medzinárodnej kuchyne, máte šťastie, pretože Európa ponúka množstvo kulinárskych špecialít — od zmrzliny po koftu, od kotlíkového guláša po rezeň. Vydajte sa s nami na gastronomickú cestu po najchutnejších európskych mestách — Kodani, Budapešti, Ľubľane, Neapole a Valencii — a ochutnajte ich jedinečné jedlá.

Smørrebrød © iStock

Kodaň na tri spôsoby

Kozmopolitné hlavné mesto Dánska ponúka tri odlišné stránky svojej kuchyne. Kodaň sa môže pochváliť 15 reštauráciami ocenenými michelinskými hviezdičkami. Tieto podniky sú živou a inovatívnou kulinárskou scénou, doslova elitou severskej kuchyne a vyhľadávanou destináciou pre gurmánov, ktorí nemajú hlboko do vrecka. Sú tu však aj tradičné reštaurácie v kodanskom štýle, kde sa podávajú prevažne jedlá z rýb, overené a zdokonaľované mnohými generáciami. V neposlednom rade sa v Kodani darí pouličnému stravovaniu s množstvom variácií, medzi ktoré patria rød pølse (hotdogy s červenou klobásou), gurmánske hamburgery a jedlá z Blízkeho východu, ako je durum šawarma a falafel.

Hotdog s červenou klobásou © iStock

Aké jedlá musíte v Kodani ochutnať? Určite by ste mali vyskúšať smørrebrød, čo sú sendviče rugbrød (tmavý ražný chlieb) plnené mäsom, krevetami alebo rybami vrátane údeného lososa, marinovaného sleďa, vyprážaného úhora alebo platesy. Podniky so smørrebrød nájdete po celom meste, ale za najlepšie z nich sa považujú Selma a Hallernes Smørrebrød. Počas večere si nenechajte ujsť frikadeller. Tieto na masle vyprážané mäsové guľky sa podávajú v hustej krémovej omáčke so zemiakmi alebo na chlebe; alternatívou sú rybie koláčiky fiskefrikadeller podávané s uhorkou a majonézovou omáčkou nazývanou romoulada.

Pörkölt © iStock

Rozpáľte to v Budapešti

Budapešť má nádhernú architektúru, termálne kúpele… a, samozrejme, vynikajúcu maďarskú kuchyňu! Hlavné mesto Maďarska je preslávené výborným pikantným gulášom — jedným z azda najchutnejších a najcharakteristickejších jedál v Európe. Jeho príbuzným je pörkölt, ktorý sa okamžite stal hitom medzi miestnymi obyvateľmi aj turistami. Základ tohto jedla tvorí masť, cibuľa, paprika a mäso; môže byť hovädzie, teľacie, jahňacie, divina či dokonca ryby. Ak chcete tento pokrm ochutnať v ľahšej podobe, vyskúšajte gulyás, hrejivú gulášovú polievku.

Lángos © iStock

Peskatariáni si určite pochutnajú na halászlé, nezabudnuteľnom pokrme zo sladkovodných rýb ochutených paradajkami a paprikou, zatiaľ čo vegetariáni a vegáni si zamilujú lecsó, ktoré sa pripravuje z bielej papriky, sladkých paradajok a cibule. Ak vás na cestách prepadne hlad, dajte si lángos, ktorý je k dispozícii po celom meste. Táto smažená dobrota z kysnutého cesta a zemiakov býva posypaná strúhaným syrom, šunkou a potretá kyslou smotanou a cesnakovým olejom. Ak si chcete dopriať sladkú pochúťku, vyskúšajte kürtőskalács, koláč, ktorý sa tradične pečie na drevenom uhlí kvôli zvýrazneniu jeho chuti. Samozrejme, v Budapešti nájdete aj mnoho ďalších národných kuchýň, vynikajúce hamburgery alebo ázijské jedlá, ktoré si môžete vychutnať v celom meste. Vyskúšajte už počas najbližšieho výletu!

Pljeskavica © iStock

Miestne chute v Ľubľane

Toto malé, ale milé hlavné mesto Slovinska je z hľadiska kulinárskeho dobrodružstva nadmieru zaujímavé! Ľubľana patrí k najrýchlejšie sa rozvíjajúcim mestám v Európe a hoci tu exkluzívne reštaurácie rastú ako huby po daždi, jeho obyvatelia sa stále zameriavajú predovšetkým na miestny street food. Slovinské jedlá sú sýte, plné chuti a cenovo výhodné — za všetky spomenieme napríklad tvarohom a mäsom plnené bureky (zájdite si na ne do reštaurácie Olimpija Burek) a Kranjsku klobasu, jednoduchý, ale veľmi chutný snack.

Burek © iStock

Každý piatok od marca do októbra môžete na námestí Pogačar zažiť Odprta Kuhna — trh s potravinami rôzneho druhu. Je to raj pre gurmánov, kde môžete putovať od stánku k stánku a ochutnávať miestne špeciality, hamburgery, vegánske jedlá či ustrice. Ak sa chcete rýchlo najesť, vyberte si Štruklji, slovinský pokrm pripomínajúci zatočených slimáčikov plnených tvarohom, estragónom, orechmi, jablkami alebo makom. Pokiaľ ide o dezert, dobrou voľbou bude potica — kysnutý závin s lieskovcovou alebo makovou náplňou.

Margherita © iStock

Vyrazte do ulíc v Neapole

Hlavné mesto talianskeho regiónu Kampánia netreba gurmánom predstavovať. Je však dobré nechať si poradiť od miestnych, pretože nie vždy tu natrafíte na stopercentnú kvalitu. Keď si ale nájdete svoje miesto, objednajte si miestnu špecialitu — pizzu! Typická neapolská pizza sa pripravuje v peci na drevo, ktorá na ceste vytvorí prepečený okraj so vzduchovými bublinkami. Medzi ikonické varianty tohto jedla patrí Margherita s klasickým paradajkovým základom s buffalo mozzarellou, a Marinara, ktorá sa podáva bez syra. Neapolské pizzerie ponúkajú obrovský výber chutí, takže môžete slobodne a bezhranične experimentovať.

Neapolský street food © iStock

Neapol je tiež domovom Pasta e Patate, čo sú cestoviny so zemiakmi a syrom, ako aj Ragù Napoletano, paradajkovej omáčky s bravčovým a hovädzím mäsom. Známy je aj pokrm Le Polpette, čo sú mleté mäsové guľky s píniovými orieškami, hrozienkami a zelenou petržlenovou vňaťou. Za ochutnanie stojí takisto aj neapolský street food, ako napríklad Crocchè di Patate (zemiakové krokety so syrom a vajíčkami), Frittatina di Pasta (špagetové placky so slaninou, syrom a omáčkou), Frittatina di Patate (zemiakové pyré so šunkou a syrom) alebo klasické Arancini (ryžové guľky plnené syrom, mäsom alebo zeleninou). Vyhraďte si miesto aj na čerstvé morské plody, ako napríklad O’cuoppo, Fritta Mista a Frutti di Mare.

Paella valenciana © iStock

Chuť španielskej Valencie

Hlavným mestom španielskeho jedla je bezpochyby Valencia. Práve z tejto lokality pochádza jedinečná paella, príznačne nazývaná Paella Valenciana, ktorá sa pripravuje vo veľkej, špeciálne navrhnutej panvici a pozostáva z ryže, fazule a králičieho alebo kuracieho mäsa. K tomu pohár lahodného španielskeho vína a mágia je hotová. Ak máte chuť na niečo menšie, môžete si vybrať z jedál ako pinchos alebo tapas, ktoré sa podávajú k nápojom. Typicky ide o Esgarrat so sušenou treskou a grilovanou červenou paprikou, Croquetas de Bacalao, čo sú krokety zo slanej tresky, Clóchinas — valencijské mušle a Patatas Bravas — pečené zemiaky s pikantnou omáčkou.

Fartons © iStock

Horchata de Chufa je typický valencijský nápoj z tigrích orechov, známych aj ako arašidové mandle — ideálny na horúce i daždivé dni. Pije sa spolu so sušienkami Fartons s jemnou polevou alebo posypanými práškovým cukrom. Medzi občerstvenie, ktoré si určite zapamätáte, patrí aj klasické vyprážané Buñuelos alebo Churros — perfektný doplnok k čiernej káve. A ak ste niekedy na pochybách, kde sa najesť, vždy sa vyberte do tých najpreplnenejších reštaurácií!


FAQ

Instagram

Hľadáte konkrétne miesto?